Voor de klas: zo maak je je lessen beter én leuker!

activerende werkvormen

Binnen het onderwijs zijn we constant op zoek naar manieren om de kwaliteit van lessen en lesstof te verbeteren. Als leraar of docent wil je je leerlingen of studenten immers het beste kunnen geven. Er zijn verschillende tips en technieken die je kunt toepassen om de onderwijskwaliteit te verhogen en lessen aantrekkelijker en leuker te maken. In dit artikel bespreek ik een aantal van deze tips en technieken met je!

Activerende werkvormen

Het gebruik van activerende werkvormen is een doeltreffende manier om je lessen een andere dimensie te geven. Met activerende werkvormen zorg je ervoor dat je leerlingen actief aan de slag gaan. Er zijn verschillende manieren om activerende werkvormen te benaderen. Één daarvan is om leerlingen meer stem te geven in het leerproces. Door ze zelf te betrekken bij de inhoud en de vorm van de lessen zul je merken dat leerlingen de lessen op een andere manier gaan benaderen.

Wat we nog wel eens vergeten, is om onze leerlingen te vragen om feedback. Als docenten willen we onze leerlingen graag activeren en wie kunnen nou beter aangeven of dat lukt dan de leerlingen zelf?

Maak gebruik van apps

Smartphones en apps zijn zo’n belangrijk onderdeel geworden van onze huidige samenleving dat we er niet meer omheen kunnen. Smartphones en apps kunnen kunnen tijdens lessen een grote bron van afleiding zijn, maar het is ook goed mogelijk om ze tijdens lessen in je voordeel te gebruiken. Leerlingen vinden het doorgaans leuk om met hun telefoon bezig te zijn en door apps in je lesmateriaal te integreren, zul je het motivatiegehalte van je leerlingen of studenten zonder twijfel verhogen. Er zijn tientallen (en zo niet meer!) leuke, leerzame apps verkrijgbaar in zowel de AppStore als de Play Store. Zo kun je denken aan een taal-apps als Taalzee of Duolingo of een app om te leren rekenen, zoals Rekenkoning.