Verplichting BHV op het werk

Verplichting BHV

Iedereen die werkt in een bedrijf of zich inzet bij een vrijwilligersorganisatie weet dat het prettig is om een BHV’er op de vloer te hebben. Vaak ben je op de hoogte van degene die de functie die dag of week uitvoert, of is er zelfs een aparte functie voor een BHV’er. Maar bestaat er eigenlijk een verplichting voor BHV? En wat houdt die verplichting BHV dan in? De wet verplicht alleen dat de werkgever zorgt voor een veilige werkomgeving, zonder hier specifiek te benoemen welke verplichting BHV er nu is. 

Geen aantal verplichting BHV

Volgens de wet moeten er voldoende BHV’ers op de werkvloer aanwezig zijn. Hoeveel dit er precies moeten zijn, verschilt natuurlijk per bedrijf en sector. Ook hangt dit sterk af van het aantal medewerkers of waar de werkplaats zich bevindt. Er zijn zo veel factoren die invloed hebben op wat precies veilig is, dat er niet wettelijk is vastgelegd wanneer er voldoende BHV’ers aanwezig zijn. De verplichting BHV is wat dat betreft wat vaag. Er wordt ervanuit gegaan dat de werkgever in staat is juist in te schatten wat nodig is voor een veilige werkomgeving

Verplichting BHV

Zorg voor voldoende BHV’ers op de vloer

De beste optie is om op iedere afdeling meerdere mensen op te leiden tot BHV’er. Zo kan er ook tijdens vakanties, ziekte of afwezigheid om andere redenen een BHV’er aanwezig zijn. Iedereen kan een BHV cursus volgen en een diploma BHV behalen. Wel moet er ieder jaar een herhaalcursus gedaan worden, zodat de kennis van de BHV’er paraat en relevant blijft. Bekijk deze website als je meer wil weten over de verplichting BHV of als je op zoek bent naar cursussen BHV.