Hoe open ik een zakelijke rekening?

Op het moment dat je een eigen onderneming start, is het handig om een zakelijke rekening te hebben. Dit is niet verplicht, maar voor ondernemers heeft het verschillende voordelen. Zo is het bijvoorbeeld erg handig om je zakelijke rekening te gebruiken om geld apart te zetten voor de belasting. Wanneer je een zakelijke rekening wilt gaan openen, is het verstandig om je van tevoren te verdiepen in hoe je dit moet doen.

Kies je bank

De eerste stap die je moet gaan zetten, is het kiezen van de juiste bank. Wanneer je op zoek gaat naar een bank, is het belangrijk dat je voor jezelf helder hebt aan welke eisen deze bank moet voldoen. Zo kan het zijn dat je op zoek bent naar de goedkoopste zakelijke rekening. Er zijn ook ondernemers die veel waarde hechten aan de plaats waar de bank gevestigd is.

Wanneer je een bank kiest, is het altijd belangrijk dat je zeker weet dat de bank een zakelijke rekening aanbiedt. De meeste banken hebben deze optie wel, maar sommige banken zijn hierop een uitzondering. Op het moment dat je de bank kiest waar je al een particuliere rekening hebt, kun je een zakelijke rekening op hetzelfde account laten zetten. Op die manier heb je 2 bankrekeningnummers onder elkaar staan en kun je alles eenvoudig regelen zoals jij dit wilt.

Het aanvragen

Zodra je een bank hebt gekozen is het tijd voor de volgende stap. Je zal de zakelijke rekening moeten aanvragen. Het aanvragen gaat vrij simpel en dit is vaak binnen enkele minuten voltooid. Je moet je eigen gegevens en de gegevens van je bedrijf invullen. Het kan ook zo zijn dat je een zakelijke rekening zzp wilt hebben. Dit maakt geen verschil met een andere zakelijke rekening.

Voordat de rekening geopend wordt, zal de desbetreffende bank jouw gegevens controleren. Op die manier weet de bank zeker dat ze met de juiste persoon te maken hebben. Dit duurt vaak enkele seconden. 

Wanneer je de aanvraag juist hebt ingevuld, zal de rekening bij de bank direct geopend worden. Vaak krijg je de bankpas van de zakelijke rekening binnen een week thuis gestuurd. De pincode van deze betaalpas zal in een aparte brief naar je toegestuurd worden. Deze zit niet in dezelfde brief als je betaalpas. Dit doet de bank bewust. Op deze manier is het risico op diefstal van het geld wat op je rekening staat minimaal. De kans is namelijk altijd aanwezig dat er iemand is die de brief opent voordat deze bij jou is aangekomen.